De Hokjesgeest

april 7, 2017 DDSoulutions No comments exist

Graaf eens in je herinneringen. Wanneer maakte je zelf de grootste ontwikkeling door? Waarschijnlijk als kind. Van een wezentje dat zich, onbekend met alles, ontpopte tot een individu met een heel eigen persoonlijkheid. Met kennis, ervaring. Tegelijk met die ontwikkeling doet zich echter wel een klein probleempje voor. Hoe ouder je wordt, hoe meer de buitenwereld behoefte krijgt om je in een hokje te duwen. “Oh, dan ben jij er zo eentje.” Of “Jij bent meer het type dat…” Hoe uitgebreid je cv ook is, iedere potentiële werkgever zoekt direct naar kaders om jou in te plaatsen. Natuurlijk, dat helpt om informatie behapbaar te maken. Maar het werpt tegelijkertijd beperkingen op. Ieder hokje werkt als een kamertje met een beperkte zuurstofvoorraad: op den duur wordt het lastig om te ademen.

 

Ik houd niet van hokjes. Als ideeënbedenker heb ik bewegingsvrijheid nodig. En een open vizier, als van een kind dat zijn eerste stapjes in de wereld zet. Zonder vooroordelen, ogenschijnlijk zonder belemmeringen en vol eindeloze mogelijkheden.

“Totale chaos”, zullen veel mensen verschrikt uitroepen. Ik noem het liever spelenderwijs op ontdekkingstocht gaan. Ik neem mijn klanten mee naar een plek waar eventjes alles mogelijk is. Want dáár zit de grootste kans op ontwikkeling.

Een mooi voorbeeld is de Bibliotheek Rijn en Venen, waar ik bij betrokken ben als projectleider innovatie & ondernemerschap. Zodra mensen het woord ‘bibliotheek’ horen, weerspiegelt hun netvlies de gedachte aan een 18e-eeuwse instelling, met lange rijen boeken die in stilte verstoffen. Maar dat beeld is achterhaald. Ik ontwikkel programma’s voor het onderwijs die inspelen op de toekomst. Eén van die programma’s is het eLAB: een leeromgeving met 3D-printen, programmeren, LEGO Mindstorms robotica, Virtual Reality en green screens. Dankzij de introductie van nieuwe technologie heeft Bibliotheek Rijn en Venen nu landelijk een leidende rol op het gebied van nieuwe informatieverstrekking. Het woord ‘boek’ is zelfs geschrapt uit de missie en visie. Kortom: de Hokjesgeest spookt hier niet langer rond. De organisatie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden.

Dave Damen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *